Renovering av skorstenskanaler

Japp! Alla vet vad man ska göra i en skorstenskanal när man frågar vänner och bekanta men så är inte fallet. Om man ska sätta rör/slang eller glid gjuta i eran skorstenskanal. Båda metoderna är rätt men ändå kan det vara så fel om man inte vet vad man gör.

En kanal som är 15×15 centimeter ska man jämföra med en slang som är 150 mm. I annat fall så tappar man draget i kanalen, då är det mer lämpligt att glid gjuta kanalen för att behålla arean samt draget i kanalen så som den är byggd.

En överdrivet stor kanal förordar jag på Raymondsmur att vi sätter slang för att få optimalt drag till den eldstaden som saknar skiljeväggar i skorstenen. Det här gäller många gånger hus som är äldre än år 1900. Där finns inga skiljeväggar i skorstenen och det är inte godkänt ur brandsynpunkt. Ventilation och eldstäder ska vara separerade.

En öppen spis och kakelugn får inte vara på samma kanal eller köksspis ventilation får inte häller vara på samma kanal. Det finns risk för att gnistor kan trilla ner i obevakat utrymme som man inte har kontroll över.

Glid gjuter man en skorstenskanal så ger det värme till skorstenen så att den torkar ur.

Sätter man slang där emot så isolerar man röret med värmekullit och då gör det att det inte värmer skorstenen.

Kontakta oss