Torkeldning av kakelugn

När kakelugnen är nymonterad innehar kakelugnen väldigt mycket vatten. Därför bör kakaleugnen alltid stå minst fyra månader och lufttorka.

Då ska spjället vara fullt öppet, samt att luckorna ska vara på glänt så att luften strömmar genom kakelugnen. Det är bra om man eldar värmeljus i kakelugnen under tiden, för att varm luft strömmar bättre genom kakleugnen.

Nu när kakelugnen har stått sina fyra månader är det dags för torkeldning.

I två dagar kan man börja med att sätta in en marshall av större storlek. Efter att man har tänt marshallen, skjuter man spjället så pass mycket att ingen rök eller os känns in i rummet. På så sätt behåller man så mycket som möjligt av värmen från marshallen, men spjället får ej tillslutas helt. För att fukten måste kunna stiga upp i skorstenskanalerna.

Sen är det dags att börja elda med ved i tre dagar. Spjället ska vara fullt öppet vid upptändning. Veden skall vara väl klyven & torr. Lämplig vedmängd vid första brasan, ca: 1 kg ved. När det väl brinner fint, stänger man inneluckorna & öppnar tilluftshålen i luckorna. Man skjuter spjället så att man hör att brasan brinner lugnt & fint.

När brasan har brunnit ut, låter man kakelugnen vila lika länge som brasan har brunnit. Därefter tillför man lika mycket ved & gör om samma procedur under två dagar.

Ju mer försiktig man är vid första uppstarten, påverkar kakelugnens livslängd tills man nästa gång är tvungen att sätta om den. Kakelugnen ska bara bli lite smått jummen dom första dygnen.

Tredje dagen när man eldar tillför man mera ved & tätar intervaller så att man är uppe i full temperatur på kakelugnen till kvällen.

En kakelugn ska aldrig bli varmare än att man kan hålla handen på den i bröst höjd.

Eldar man för hårt i en ny satt kakaleugn så kommer den att spricka i plattorna och emellan plattorna. Plattorna kommer även att röra sig utåt i förhållande till varandra. Detta kallas för torkeldningsskada. Stiger man för snabbt upp i temperatur när kakelugnen är ny satt, börjar vattnet koka inne i materialet. Därför ska man aldrig överstiga 100 grader första dygnen.

Kontakta oss