Hur man eldar i kaminer

Vid uppstart av en nyinstallerad kamin kan det hända att det bildas rök i rummet när man värmer upp den första gången. Detta beror på att dom är behandlade så att dom inte rostar vid transport.

Veden lägger man ner i kaminen 2 vedträd i botten sedan korslägger man veden uppåt.

Detta gör att det är lätt att tända upp kaminen och man får en fin förbränning. Ibland måste man ha luckan lite på glänt för att få igång draget. När det brinner bra i kaminen då stänger man luckan.

Det man ska tänka på hur vida spjället ska vara vid förbränning. Lågerna i eldstaden ska vara ljusgula i topparna då har man rätt förbränning i eldstaden. Är dom mörkröda och elden rör sig sakta så har man fel förbränning. Då finns det risk för att man kan få såkallad ”sot eld”/ skorstensbrand. Detta beror på oförbrännda rök gaser som bildar tjära i skorstenen. Eldar man för länge eller använder ädelträ såsom ek eller körsbärsträd så får man för höga temperaturer i kaminen och då finns det risk för att material runt skorsten och kamin blir överhettat och självantänder.

Läs i instruktionerna som finns till vadera kamin från leverantören.

Kontakta oss